Welkom terug bij de blogreeks ‘Jouw reis naar de cloud’. We liggen op schema. In het tweede deel introduceerden we het Shared Responsibility Model. De moraal van het verhaal: je hebt besloten je overstap naar de cloud te maken en zoekt daarbij de hulp van een cloud service provider. Je gaat van veel zelf doen naar dingen laten doen. Dat vereist vertrouwen. Je geeft een andere partij toch veel verantwoordelijkheid over een belangrijk deel van je organisatie in handen. Dat is niet iets wat je op een vrijdagmiddag even besluit. Dus hoe kies je de juiste partner? Je leest het in deel drie.
Basiskennis nodig bij snelle ontwikkelingen cloud
We weten inmiddels dat hoewel je zaken uitbesteed, je zelf ook de nodige kennis moet hebben. Juist om de regie te behouden moet je weten waar je het over hebt en moet hebben met je partners. We weten dat we een samenwerkingsmodel op strategisch, tactisch en operationeel niveau moeten vormen. En dat een samenwerking verder gaat dat slechts de status quo beheren.
Maar daarmee zijn we er nog niet. Want de cloud verandert snel. Zeker op het gebied van security is er veel beweging, zowel op het front van bedreigingen als oplossingen. Ontwikkelingen in de cloud gaan overigens zo snel, dat zelfs tijdens het schrijven van deze blog de volgende ontwikkeling al om de hoek komt kijken. Met de aankondiging van Microsoft Security Copilot wordt straks de kracht van AI ingezet om miljoenen signalen die invloed hebben op security te analyseren. Je hebt dus ook een partner nodig die mee kan met die snelle veranderingen op het gebied van security.
Wat je nodig hebt van een cloud service provider
En beheer en veiligheid zijn slechts twee belangrijke criteria. Eerder vertelden we namelijk al dat een IT-platform nieuwe businessmodellen mogelijk maakt en dat de koppeling tussen business en IT een aandachtspunt is in ons regiemodel. Er is meer. We willen ook maximaal gebruik maken van de schaalbaarheid en flexibiliteit van de cloud en ervaren of PaaS-onderdelen nuttig voor ons zijn. En dat allemaal in een cost controlled platform. Want we willen ook niet dat de kosten de pan uit rijzen. We willen de juiste dingen doen tegen de juiste licentievorm en tegen de juiste prijs.
Ja, we kunnen gerust stellen dat je partner van goeden huize moet komen. Hieronder hebben we een lijstje uiteengezet van zaken die je potentiële partner moet kunnen:
- Kennis van cloudstructuren (Infra in code)
- Mogelijkheid om een overstap naar de cloud uit te voeren of zaken van een andere partner te migreren
- Uitmuntend beheer en netjes in voorspelbare processen
- Een goed samenwerkingsmodel op strategisch, tactisch en operationeel niveau
- Juiste aansluitingen op jouw regieorganisatie en duidelijke demarcatie
- Expert op het gebied van security en compliance
- Innovatief en vernieuwend
- Kostenbewust en technisch creatief
Niet one size fits all
Oké, toegegeven, als een partner niet alles kan, is dat geen dealbreaker. Sterker nog, als je alles probeert te doen, doe je eigenlijk niets goed. Zet daarom ook niet je verwachtingen te hoog. Kijk bijvoorbeeld naar innovatie. Tuurlijk, innoveren is belangrijk, maar tegelijkertijd geldt ook: ‘if it ain’t broke, don’t fix it’. Dat is meteen een perverse prikkel. Je wilt aan de ene kant innovatief zijn voor je klant, maar innovatief zijn betekent niet volgens gebaande paden lopen en dingen vastleggen in processen. Dus als procesorganisatie moet je je afvragen waar het accent moet liggen. Bepaal welke zaken uit dit lijstje voor jouw organisatie topprioriteit hebben bij het kiezen van een partner. Hoe past jouw vraag bij de diensten van een partner?
Voor de procesorganisatie is die potentiële partner misschien wel ene die heel goed is in beheer. Dat zorgt voor duidelijk vastgestelde processen en een voorspelbaar resultaat van de beheerafdeling. Ze haalt de SLA, heeft aandacht voor XLA, de demarcatie is netjes en het servicemanagementproces loopt op rolletjes. Klinkt best goed toch? Maar standaardprocessen en snelle veranderingen gaan niet samen. Dus is deze partner ook geschikt als jouw processen heel wendbaar zijn?
Of heb je misschien meerdere partners nodig? Dat je niet zoekt naar een schaap met vijf poten, maar verschillende taken bij verschillende partners onderbrengt. Zet elke partner in zijn kracht, zo zet je ook jouw eigen organisatie in zijn kracht. En maak daar met elkaar duidelijke afspraken over. Van zo’n uitgebreide samenwerking kunnen bovendien alle betrokkenen leren. Ook in de beste voetbalteams heb je aanvallers, middenvelders en verdedigers. Waarom zou jouw team uit allemaal middenvelders moeten bestaan?
Volgende keer
De zoektocht naar de juiste partner(s) voor jouw overstap naar de cloud gaat door. We zijn een eind in helder krijgen wat we nodig hebben van een partner. En of deze partner alleen voldoende is, of dat we er misschien meer nodig hebben. Genoeg om over na te denken in onze volgende blog De juiste partner(s) voor mijn overstap kiezen. En dan zijn we uiteraard nog niet op de plaats van bestemming.
Legian. Mastering Cloud Complexity.
Auteur: Patrick Smeets | strategisch adviseur cloud