Skip to content

Deel 4 | Jouw reis naar de cloud: De juiste partner(s) voor mijn overstap kiezen

4 July 2023

Legian - Blog Jouw reis naar de cloud

Welkom terug bij de blogreeks ‘Jouw reis naar de cloud’. We zijn al even op reis. In het derde deel vertelden we hoe je de juiste partner zoekt voor jouw overstap naar de cloud. En hoe het zomaar kan voorkomen dat je aan één partner niet genoeg hebt. Het zoeken van een nieuwe partner of partners is dus iets ingewikkelder dan een simpele Google Search. Hoe kies je nou de juiste? Je leest het in deel vier.

Wat je in ieder geval weet: je wilt hoe dan ook een partner die goed is in beheer; jouw IT is immers de basis voor succes. Maar je hebt meer wensen. Je weet inmiddels dat ontwikkelingen in de cloud snel gaan en dat na je overstap je reis misschien pas begint. Want na je overstap naar de cloud wil je continu je IT-infrastructuur verbeteren. Je wilt meebewegen met veranderende securityelementen en ontwikkelingen in jouw markt.

Hoe begin je?

En daar moet een partner bij helpen. Maar beheer en vernieuwen, dat zien we bij Legian als een tegenstelling. Dat is vaak niet te vangen in één partij. Dus, we zijn op zoek naar twee partners. ‘Zucht, het leek allemaal al lastig genoeg. Maar het wordt alleen maar lastiger’, hoor ik je denken. Maar houd nog even vol! Je hebt inmiddels veel kennis opgedaan en je weet nu waar je naar zoekt! Er is licht aan het einde van de tunnel.

We beginnen bij het begin. We zoeken een partner voor beheer. Daar heb je al kennis van. We zoeken een beheerpartner met een samenwerkingsmodel en afspraken over SLA, XLA en DAP. En een partner die ondersteunt op strategisch, tactisch en operationeel niveau, en aansluit op jouw regieorganisatie.

Size matters

Denk bij je zoektocht gelijk na over de omvang van de partij. Hoe past jouw omvang bij de omvang van je potentiële partner? Past jouw manier van werken bij die van je potentiële partner? Olifanten dansen immers met olifanten. Omvang en cultuur zijn daarom essentiële factoren bij het kiezen van je partner. Kun je (en pas je) samen door een deur? Ook wanneer het niet goed gaat.

Hoe je daarachter komt is niet zo ingewikkeld (gelukkig). Ga langs bij je potentiële partner. Praat met de mensen die het werk daadwerkelijk doen en niet alleen met sales en managers. Proef de sfeer. En belangrijk: zoek contact met referentieklanten en vraag naar hun ervaringen. Geen raketwetenschap, maar we zeggen het toch. Want in onze wereld van procedures, RFP’s, regels en andere ingewikkelde zaken vergeten we soms waar het echt om draait: samenwerken! Samenwerken doe je in levende lijve en niet op papier.

Kies een partner om de juiste redenen

Zo, je hebt een beeld van de gewenste omvang van een partner en weet dat je sfeer moet proeven. Maar toch ligt er nog een gevaar op de loer. Dat is de val om te doen wat anderen doen. Althans, dat kan wel, maar niet om die reden. Je moet niet een partner kiezen omdat branchegenoten dat ook hebben gedaan. Dat lijkt een veilige optie, maar dat is het niet vanzelfsprekend.

We zien ziekenhuizen dit veel doen. Maar vervolgens dealen alle ziekenhuizen met dezelfde ellende als andere collega’s. Dat is in de non-profitsector wellicht geen ramp, maar commercieel is dat een ander verhaal. Is het niet juist je doel om je te onderscheiden van je concurrenten? Waarom zou dat met je IT-infrastructuur anders zijn?

Ga dus zelf op zoek. En misschien kom je uiteindelijk alsnog uit bij de partner die je branchegenoot heeft. Maar dat is dan een bewuste keuze geweest en niet ingegeven door de verkeerde redenen.

Je staat er niet alleen voor bij je overstap naar de cloud

Je hoeft je keuze ook niet alleen te maken. Je bent namelijk niet de enige partij die op zoek is naar de juiste partners voor een overstap naar de cloud. In Nederland is Giarte de partij die de meest toonaangevende outsourcingspartijen jaarlijks onderzoekt. Met 36 IT-bedrijven hebben ze een aardige lijst waar je mee kunt starten. Maar vergeet ook nu niet om interessante bedrijven van deze of een vergelijkbare lijst te toetsen op omvang en sfeer. Besef ook dat je met een lijst als die van Giarte niet de volledige markt in beeld hebt. Want laten we het beestje bij zijn naam noemen: Giarte is reclame, en reclame is niet gratis. Er is nog meer hulp te vinden.

Bijvoorbeeld iSourchinghub. Dat is een B2B-matchingplatform voor IT-diensten. En laten we wel wezen, het vinden van de juiste IT-partner is ook een beetje als daten voor bedrijven. Je zoekt immers een partner die bij je past en waar je een langdurige relatie mee kan aangaan. Je wilt investeren in je samenwerking en dat verwacht je ook van je partner.

Volgende keer

Zijn we er dan al? Nee, nog niet. Maar we zijn een heel eind. Je weet nu waar je op moet letten en wat je moet doen bij het kiezen van de juiste partner(s) en dat je hulp kunt vinden bij verschillende ingangen. Vanaf die startpunten is het zaak om een goede RFP- (of aanbestedings)procedure te draaien, waarbij technische creativiteit nodig is om jouw processen en componenten te koppelen aan de cloud. Daarover in onze volgende blog De Request for Proposal (RFP) gaat van start, wat nu? meer. Dan kunnen we meteen nadenken over die tweede partner, die creatieve innovator.

Legian. Mastering Cloud Complexity.

Auteur: Patrick Smeets | strategisch adviseur cloud

Neem gerust contact met ons op

Heb je vragen over onze diensten of behoefte aan advies? Bij Legian staan we klaar je te ondersteunen bij complexe ICT-uitdagingen. Zo richt jij je volledig op het waarmaken van je bedrijfsambities. 

Lees ook

2 July 2024

Legian behaalt hoge waardering in Computable’s ICT-werkgeversonderzoek 2024

10 June 2024

Persbericht: Legian neemt kopzorgen over cloudmigratie weg

5 June 2024

Digitale veiligheid veelvuldig besproken in Europese verkiezingsprogramma’s

Op basis van de ingevulde wensen, nemen wij contact met je op om de aanvraag compleet te maken.