Skip to content

Deel 5 | Jouw reis naar de cloud: De Request for Proposal (RFP) gaat van start, wat nu?

29 August 2023

Welkom terug bij de blogreeks ‘Jouw reis naar de cloud’. We zijn al over de helft. In het vierde deel hebben we het gehad over waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste partner(s). Je overstap naar de cloud is goed op weg. We zijn op het punt beland dat we van start gaan met de RFP-procedure. We weten inmiddels waar we op moeten letten bij het kiezen van de juiste partner. Dat las je in Nu moeten we daadwerkelijk knopen doorhakken. Hoe doen we dat met een RFP? Je leest het in deel vijf.

Zo’n RFP-procedure is weer een heel project op zich. Zeker als het een echte aanbesteding is. Het is niet gek om daar hulp bij te zoeken. Zo vaak zul je het waarschijnlijk niet doen. Bij eerste generatie outsourcing is tijdelijke hulp zoeken echt aan te raden. Er komt veel op je af en een ervaren consultant kan de rust bieden in een complex en soms chaotisch proces. Dit zorgt voor overzicht en maakt dat jij je kunt focussen op andere belangrijke zaken in plaats van de RFP of het aanbestedingsproces.

Zoek hulp bij jouw RFP-procedure

En die hulp is niet moeilijk te vinden. Zo kun je ons van Legian natuurlijk bellen. Maar dit is geen verkooppraatje. Je kunt ook andere partners vinden via iSourcingHub, het platform dat we in de vorige blog ook noemden. Dit platform biedt een overzicht van uiteenlopende potentiële partners. Want, zoals gezegd, je moet een partner vinden die bij jou past. Dat is misschien niet Legian. Probeer de bij jou passende balans tussen schrijven en doen te vinden. Want er zijn adviseurs die heel procesgericht werken of juist meer pragmatisch. En van welke organisatie komen ze? Welke bedrijfscultuur is daar en wat is de omvang van de organisatie? Wederom zaken om naar te kijken.

Overstappen naar de cloud: een transformatie of migratie?

Laten we voor nu de focus weer terugbrengen naar jouw overstap naar de cloud. We blikken even terug op eerdere blogs uit Jouw reis naar de cloud. Wat wilde je bereiken met je overstap naar de cloud? Wat waren je doelstellingen en is jouw overstap nou een migratie of transformatie? Dit zijn belangrijke vragen. Ze bepalen hoe jij je reis naar de cloud gaat maken.

Er zijn veel verschillende situaties denkbaar die al minstens net zoveel migratie- en/of transformatiestrategieën kennen. Bijvoorbeeld een lift en shift-migratie. Lift and shift, ook wel bekend als rehosting, is een aanpak die je gebruikt om applicaties te migreren naar de cloud. Dus in plaats van het volledig opnieuw bouwen van de applicaties en ze aanpassen aan de cloud, verplaats je simpelweg de complete applicatie naar een cloud-bron zonder dat dit invloed heeft op gekoppelde workflows, data en kernprocessen. Niet de goedkoopste oplossing.

Daarnaast biedt Microsoft bijvoorbeeld diverse assesment- en migratietools aan. Die kunnen helpen. Maar zijn die per se geschikt voor jouw situatie? Simpelweg migreren, bijvoorbeeld met een lift en shift, betekent dat je niet de voordelen van de cloud maximaal benut. Je verplaatst wat je al hebt, maar blijft dus ook doen wat je al deed, maar dan in de cloud. Doen wat je deed betekent krijgen wat je kreeg. Voor sommige onderdelen van je IT-omgeving prima, maar niet voor je volledige omgeving als je wilt profiteren van de schaalbaarheid en flexibiliteit van de cloud.

Een toekomstbestendige IT-omgeving

Een ander spanningsveld ontstaat vaak rondom applicaties. Er zijn genoeg organisaties die nog gebruik moeten maken van legacy applicaties. Die zijn misschien minder geschikt voor verplaatsing naar de cloud. Als je veel van dit soort applicaties gebruikt, kun je dan de overstap naar de cloud wel maken? Ja, ook dan kan dat. Er zijn zat mogelijkheden om dit op te lossen. Van virtualisatie tot aan een hybride omgeving. Die methoden kunnen toch leiden tot substantiële besparingen en efficiëntere samenwerkingen met de cloud.

Wat een overstap naar de cloud ook complexer maakt is dat je iets moet bedenken waarbij jouw strategie gevolgd kan worden en je (technisch) flexibel moet zijn voor de toekomst. Misschien wordt (een onderdeel van) je organisatie verkocht. Misschien wil je onderdelen makkelijk af kunnen splitsen. Of misschien ben je juist een buy & build organisatie en komen er nieuwe organisatieonderdelen bij.

Nu is dus het moment om de basis te leggen voor flexibiliteit binnen jouw toekomstige IT-landschap. Welke voorzieningen heb je nodig om mee te kunnen groeien met ontwikkelingen in de markt en de wensen van je organisatie? Hoe zorg je dat je wendbaar blijft?

Wat neem je mee in je RFP?

Er is natuurlijk niet één antwoord. Iedere situatie is anders. Maar we willen je wél aan het denken zetten. We geven je een aantal onderwerpen die je zeker met een managed cloud provider moet bespreken tijdens een RFP-procedure:

  • Landingzones: hoe helpen die mij in mijn wendbaarheid?
  • Infrastructuur in code: waarom is dat sterk aan te bevelen?
  • Migratiestrategie: welke onderdelen kan ik lift & shift-en en wat moet opnieuw ontworpen of aangepast worden en waarom?
  • Files en samenwerken: welke cloud-onderdelen zijn handig om te gebruiken voor opslag en bewerking?
  • Applicatiemigratie: hoe gaan we hergebruiken wat we nog niet naar SaaS of PaaS gemigeerd hebben?
  • Redundancy, Backup & Recovery: wat gaan we op welke manier gebruiken?
  • Security: hoe borg ik mijn security en compliancy?
  • Cost Control: hoe zorgen we ervoor dat kosten niet uit de bocht vliegen?

Als je deze onderdelen terug laat komen in de stukken voor de RFP ga je in dat proces de goede gesprekken voeren. Dus terugkomend op de vraag uit en dit stuk: is jouw reis naar de cloud een migratie of transformatie? Het antwoord: in de meeste gevallen dus beide!

Volgende keer

We hebben het gehad over de beheerpartner. Maar je wilt ook weten hoe je die innovatieve partner kiest. Daarover vertellen we in onze volgende blog Een symbiose van partners bij jouw overstap meer. De reis duurt nog altijd voort.

Legian. Mastering Cloud Complexity.

Auteur: Patrick Smeets | strategisch adviseur cloud

Neem gerust contact met ons op

Meer weten over onze diensten of op zoek naar advies? Of geïnteresseerd in een baan bij Legian? We helpen je graag bij het realiseren van je doelstellingen en het behalen van gewenste resultaten.

Bekijk ook

24 April 2024

ISO27001:2022, voldoen aan de nieuwe norm vóór 1 november 2025

13 February 2024

Legian in de media: All the Cyber Ladies met Nandenie Moenielal

19 January 2024

Legian in de media: Haagse ict-expert ontwikkelt escape room-achtige game om cybercriminaliteit tegen te gaan

Op basis van de ingevulde wensen, nemen wij contact met je op om de aanvraag compleet te maken.