Hè hè. Daar zijn we dan. Eindelijk op de plaats van bestemming. De laatste blog van onze reis naar de cloud. Een lange, maar leuke reis. Na deel zeven zijn we dan toch echt in de fase aangekomen dat we met behulp van onze partner goed zijn aangekomen in de cloud. Alle juiste voorzieningen zijn geïmplementeerd en de operatie draait naar tevredenheid. Onze overstap naar de cloud is afgerond, toch? En uiteraard is het antwoord, zoals altijd: ”Nee”. Nu begint juist een andere belangrijke fase die de volle aandacht nodig heeft.
Dit is de laatste keer dat ik ‘nee’ moet verkopen. Dat beloof ik. Maar goed, wat heeft er nu nog onze aandacht nodig? Het antwoord: zorgen dat je IT-omgeving in beweging blijft met innovaties. Die zijn er namelijk continu. Hoe blijf je op de juiste wijze gebruik maken van de mogelijkheden van de cloud en de juiste mix van licenties? Hoe zorg je ervoor dat je organisatie ook ervaart dat er een kortere ‘time2market’ is voor veranderingen? Hoe blijf je veilig en compliant?
De antwoorden vind je in je samenwerkmodel. Daarin vind je de symbiose tussen partners waar iedereen elkaar versterkt, waar de som meer is dan de optelling van de losse delen en waar je de partners vanuit hun kracht laat functioneren. Dat is niet eenvoudig. Ik probeer het in zo’n 500 woorden te vertellen, maar of dat lukt…
Hoe je regieorganisatie eruitziet
Die symbiose bestaat uit een beheerpartij, een innovatiepartij en ‘een partij’ met focus op security en compliance. We zeiden eerder al: dat hoeft niet letterlijk een derde partner te zijn. Jij richt je op security en je twee partners ook. Daarnaast is security onderdeel van de tooling die je gebruikt, bijvoorbeeld die van Microsoft. Maar het moet wel een duidelijk aandachtsgebied zijn in je IT-omgeving. Daar heb je intern of bij partners consultants voor nodig. Microsoft kan wel aangeven dat er iets niet pluis is, jij zult uiteindelijk zelf adequaat actie moeten ondernemen voor jouw IT-omgeving. Daar moeten dus collega’s, consultants of anderen bovenop zitten.
Jouw doelen en die van partners matchen
Maar terug naar de twee partners die je hoe dan ook hebt. Die werken samen met jouw regieorganisatie en hebben twee doelen:
- Wens voor (nieuwe) functionaliteiten vanuit de business: management van de vraag
- Voorzien in die behoefte: management van het aanbod (aanbodmanagement wordt vaak omschreven als ‘voorzien in behoefte tegen zo laag mogelijk kosten’. Dat vinden we bij Legian ook belangrijk, maar als je het zo primair in je doelstelling opneemt gaat het tegen en niet voor je werken. Te veel op kosten focussen gaat ten koste van kwaliteit).
Je beheerorganisatie heeft er alles aan gedaan om processen herhaalbaar en voorspelbaar te maken. Waardeer ze daar dan ook voor en overleg met hen op welke wijze ze zelf innoveren. Een beheerpartij focust zich namelijk op het beheren en optimaliseren van de bestaande omgeving. Dus jouw innovatie gaat vaak sneller dan die van je beheerorganisatie. Maar door samen te innoveren, ontstaat er voordeel voor beide partijen. Jij innoveert in de lijn van jouw businesswensen en je partner krijgt de ruimte om de veranderingen te implementeren in zijn manier van werken. Zo helpen jullie elkaar.
In datzelfde samenspel komen nieuwe onderdelen over security, compliance en dataprotectie voorbij. Want zelfs zonder dat je hier bijzondere wensen voor hebt, zorgt de markt voor voldoende aanleiding om te veranderen. Denk aan de continue ontwikkeling van nieuwe securitymodellen en nieuwe hulpmiddelen. Hulpmiddelen die ook helemaal verkeerd gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld een middel als ChatGPT, die je malware kunt laten maken.
Succesvol overstappen naar de cloud betekent blijvend samenwerken
500 woorden zei ik toch? Verrek, weer niet gehaald. Maar what else is new? De moraal van het verhaal is dat het van belang is om een samenwerking tussen je twee partners en je regieorganisatie te creëren op strategisch, tactisch en operationeel vlak. Maak gebruik van agile modellen, volg je strategie en creëer samen een routekaart van stappen, waarbij niet alles in één keer duidelijk hoeft te zijn. Maak gebruik van elkaars kracht en bel even als je er niet uitkomt.
We hebben onze bestemming bereikt
En daarmee komen we tot het einde van je reis naar de cloud. Je overstap naar de cloud is klaar. En we hebben een hoop behandeld in deze blogreeks. Ik kan me zomaar voorstellen dat niet alles meer even helder op het netvlies staat. Daarom blikken we in De volledige reis in een notendop terug op onze reis. Nog één keer in vogelvlucht door de onderwerpen heen. En was dat het dan met de blogs van Legian? Nee, gelukkig (of wie weet helaas) niet. In onze kennisbank kun je meer interessant leesvoer vinden.
Legian. Mastering Cloud Complexity.
Auteur: Patrick Smeets | strategisch adviseur cloud