Welkom terug bij de blogreeks ‘Jouw reis naar de cloud’. Het einde is in zicht. In deel zes hebben we het over partners gehad. We hebben een beheerpartner gekozen. En we hebben een partner voor innovatie. Tijd om de IT-infrastructuur te migereren naar de cloud. Maar hoe doen we die migratie succesvol? En hoe zorgen we daarna dat we de nieuwe IT-omgeving goed beheren en onderhouden? Je leest het in deel zeven.
Maar eerst even wat inzichten in rondom migratie en transformatie. In deel vijf benoemde ik al even de lift-en-shift-migratie. De niet zo verstandige manier om gebruik te maken van de voordelen van de cloud. Waarom ook alweer? Lift and shift, ook wel bekend als rehosting, is een aanpak die je gebruikt om applicaties te migreren naar de cloud. Dus in plaats van het volledig opnieuw bouwen van de applicaties en ze aanpassen aan de cloud, verplaats je simpelweg de complete applicatie naar een cloud-bron zonder dat dit invloed heeft op gekoppelde workflows, data en kernprocessen.
1. Kies niet zomaar voor een lift-en-shift-migratie
Dat is geen goedkope oplossing. Maar vooral, je benut niet de voordelen van de cloud, bijvoorbeeld de schaalbaarheid en flexibiliteit. Doen wat je deed, maar dan in een nieuw jasje is misschien niet altijd de beste keuze. Toegegeven, soms kan het niet anders. Zie het in dat geval als tussenstap in de transformatie van je eigen IT omgeving.
2. Maak je IT-omgeving toekomstbestendig
Met de aanstaande migratie heb je de kans om opnieuw gestructureerd te starten. Bouw je nieuwe platform zodanig op dat het klaar is voor de toekomst. Op zo’n manier dat je gebruik kunt maken van de karakteristieken van de cloud en dat je maximaal gebruik kan maken van de AI-ontwikkelingen om je platform veilig te houden. En zodanig dat je flexibel blijft om te anticiperen op de ontwikkelingen in jouw markt.
Best een opgave ja. Maar als het goed is heb je in de RFP (waar we het over hadden in deel vijf) jouw visie en strategie vastgelegd op het gebied van IT. Er is ook duidelijk hoe je vanuit jullie IT-organisatie de uitdagingen van de business gaan ondersteunen en faciliteren. Je nieuwe platform moet daar natuurlijk op aansluiten.
3. Houd je eigen kennisniveau op peil
Dat nieuwe platform kun je alleen goed beheren en onderhouden als je ‘eigen’ kennisniveau voldoende is. Je hoeft niet alles te weten, maar zoals ik in deel twee van deze reeks zei: “Je moet een gesprekspartner zijn voor je provider en moet nog steeds de technologie vertalen naar de voordelen voor jouw business.” Mocht je dat nog niet gedaan hebben, nu is de tijd! Jouw partner wil samen met jou een plan maken voor migratie & transformatie. Dus snel naar Microsoft Certified: Azure Fundamentals – Certifications | Microsoft Learn om kennis op te doen. Niet met de doelstelling om het zelf te doen en uit te voeren, maar met de doelstelling om te begrijpen wat de onderdelen zijn en waarom ze nodig zijn.
4. Ken belangrijke onderdelen om veilig je IT-omgeving te transformeren
Om klaar te zijn voor de toekomst en zo veel mogelijk rendement uit het gebruik van de cloud te halen moet er best veel getransformeerd worden. Hieronder een aantal onderdelen waar je samen met je partner serieus over na moet denken:
PaaS
Het volgende riedeltje heb je vast al eens gehoord, SaaS voor PaaS voor IaaS (Infrastructure as a Service). Of misschien niet. Ik leg het even uit. Dit gaat bijvoorbeeld over het vervangen van een client/server-applicatie door een Software As A Service (SaaS). Of als dat niet kan door een Platform As A Service (PaaS). Simpel voorbeeld: geen hele databaseserver in de lucht houden (met alle kosten van dien) voor een applicatie die af en toe in gebruik is, maar een databaseplatform gebruiken en alleen per transactie betalen.
Infra in code
Je IT-omgeving migreren betekent dat je springt op een bewegende trein. Jouw kennis ontwikkelt, jouw business transformeert, de markt is in beweging en technologie beweegt razendsnel. Zorg er dus voor dat wat je gaat bouwen in code is! Dit is makkelijk te veranderen en verplaatsen binnen de onderdelen van je cloud structuur. Dus een behoorlijke omgeving bij elkaar klikken via de interface, doe het niet!
Zero-Trust
Een van de snelst ontwikkelende onderdelen binnen cloud-omgevingen is security. In 2022 ontstonden er al 43 biljoen securitysignalen per dag en AI is hier niet meer weg te denken. Als je tijd hebt, bekijk dan het Microsoft Digital Defense Report 2022 | Microsoft Security. SIEM (security information and event management) en SOAR (security orchestration, automation and response) hebben echter een goede basis nodig. Het is daarom verstandig om de Zero Trust-principes direct toe te passen.
5. Weet wat de migratie naar de cloud voor je gebruikers betekent
Transformeren gaat niet zonder effecten bij je gebruikers. Zo zijn implementatie van zaken als Multi Factor Authenticatie en Information Protection voor de gebruikers erg zichtbaar. Neem gebruikers mee in de overstap naar de cloud. Leg goed uit waarom dit nodig is. Dat is een van de kernfactoren voor een succesvolle overstap naar de cloud.
Wat een werk, hè, dat overstappen naar de cloud? Maar weet dat je er veel voor terugkrijgt. Met de implementatie van dit soort onderdelen tijdens je migratie naar de cloud maak je niet alleen optimaal gebruik van je nieuwe, betere en toekomstbestendige IT-omgeving. Je doet het ook veilig. Met het implementeren van deze onderdelen kan je tot een 98% bescherming komen.
Volgende keer
Oké, nu zijn we er echt bijna. Nog eentje dan! Ik ben deze blogreeks gestart met een soort van target voor het aantal woorden per blog. Rond de 500 woorden was het idee. Dat was toch wel haalbaar? Ik ben redelijk goed begonnen met de eerste delen. Maar inmiddels worden ze steeds langer. Dus ondanks dat ik nog een onderwerp wilde aanstippen in dit deel, rond ik af. Die schuiven we door naar het volgende deel. De laatste welteverstaan! In de laatste blog Help, ik ben een regieorganisatie! ronden we onze reis naar de cloud af. En deel acht gaat een artikel van maximaal 500 woorden worden. Echt waar!
Legian. Mastering Cloud Complexity.
Auteur: Patrick Smeets | strategisch adviseur cloud