Skip to content

Deel 9 | Jouw reis naar de cloud: De volledige reis in een notendop

19 November 2023

In de blogreeks ‘Jouw reis naar de cloud’ hebben we uiteengezet hoe jij succesvol overstapt naar de cloud. Daar komt veel bij kijken. Hoe kies je de juiste partners voor je overstap naar de cloud? Wat moeten die partners doen en hoe houd jij de regie op je eigen organisatie en de samenwerking met IT-partners? Hoe profiteer je van de voordelen van de cloud? Hoe vind je een balans tussen beheer en innovatie? Hoe houd je de IT-omgeving veilig? Een waslijst aan vragen. En dat zijn ze niet eens allemaal! Daarom hebben we de belangrijkste pointers uit de blogs voor je op een rij gezet.

Meteen naar:

  1. Jouw reis naar de cloud: Overstappen: hoe doe je dat succesvol?
  2. Jouw reis naar de cloud: Help, door mijn overstap word ik een regieorganisatie!
  3. Jouw reis naar de cloud: Hoe vind ik de juiste partner voor mijn overstap?
  4. Jouw reis naar de cloud: De juiste partner(s) voor mijn overstap kiezen
  5. Jouw reis naar de cloud: De Request for Proposal (RFP) gaat van start, wat nu?
  6. Jouw reis naar de cloud: Een symbiose van partners bij jouw overstap
  7. Jouw reis naar de cloud: Een succesvolle cloudmigratie in vijf stappen
  8. Jouw reis naar de cloud: Help, ik ben een regieorganisatie!

1.     Overstappen: hoe doe je dat succesvol?

De eerste blog is een open deur. Je wilt overstappen naar de cloud. Hoe begin je? Het begin komt nog voor de voorbereiding. Dat is de afweging of een migratie naar de cloud wel nuttig is. Het is daarvoor belangrijk om de doelen van de voorgenomen migratie in beeld te hebben. Bijvoorbeeld: wat moet de migratie opleveren? Zijn er specifieke uitdagingen binnen jouw organisatie die opgelost kunnen worden met een migratie naar de Cloud?

Besluit je de overstap naar de cloud te maken, dan zijn er veel facetten om rekening mee te houden. Maak daarom een plan. Zorg eerst dat je je goed laat informeren over de mogelijkheden van de cloud en stel duidelijke doelen en eisen. Wat moet de IT-omgeving kunnen?

2.     Help, door mijn overstap word ik een regieorganisatie!

Je hebt je goed laten informeren én je hebt doelen en eisen bepaald. Wat nu? Hoe verandert jouw IT-landschap? Wie is er straks verantwoordelijk? En hoe behoud je de regie? Een overstap naar de cloud kan enorm veel opleveren. Maar eenvoudig is het niet per se. Veranderingen in de cloud gaan snel en technologische ontwikkelingen volgen elkaar zeer snel op. Dat vraagt om up-to-date kennis en kunde. Maar ook om de hulp van externen. Je hebt het immers al druk zat.

Met de hulp van een cloud service provider maak je jouw overstap naar de cloud mogelijk. Je hebt de kennis en kunde om met deze partner het IT-gesprek te voeren en ze ontzorgen je eigen organisatie. Je moet de regie gaan voeren op je IT-organisatie. Binnen een regieorganisatie moet je input geven aan je cloud service provider, zodat deze de juiste dingen voor je gaat doen. Hoe ga je jouw business en cloud IT op elkaar afstemmen? Wat is de visie?

De transformatie van je IT-organisatie betekenen is meer dan een technische reis. Het is zoeken naar de juiste balans tussen technologie en bedrijfsvoering.

3.     Hoe vind ik de juiste partner voor mijn overstap?

Dus je hebt besloten je overstap naar de cloud te maken en zoekt daarbij de hulp van een cloud service provider. Hoe vind je dan de juiste partner? We weten dat we een samenwerkingsmodel op strategisch, tactisch en operationeel niveau moeten vormen. En dat een samenwerking verder gaat dan slechts de status quo beheren. Maar je hebt een partner nodig die ook mee kan met de snelle veranderingen op het gebied van security en de cloud.

We willen ook maximaal gebruik maken van de schaalbaarheid en flexibiliteit van de cloud en ervaren of PaaS-onderdelen nuttig voor ons zijn. En dat allemaal in een cost controlled platform. We willen de juiste dingen doen tegen de juiste licentievorm en tegen de juiste prijs. Kortom, onze partner moet van goeden huize komen. Daarom hebben we in blog 3 een lijst van onderwerpen opgesteld waar je aan kunt denken bij het selecteren van je beheerpartner.

Maar beheer en innovatie zijn twee verschillende dingen. Is het wel aan te raden om alles bij dezelfde partner te beleggen? Ons antwoord: waarschijnlijk niet. Het is veel voor de hand liggender dat je een partner hebt voor beheer en partner voor innovatie van je IT-omgeving. Je zoekt niet naar een schaap met vijf poten. Dat bestaat niet. Of we weten dat er iets mis is met dit schaap. Beter is het om verschillende taken bij verschillende partners onder te brengen. Zet elke partner in zijn kracht, zo zet je ook jouw eigen organisatie in zijn kracht. En maak daar met elkaar duidelijke afspraken over.

4.     De juiste partner(s) voor mijn overstap kiezen

Je weet nu wat je zoekt in een partner. Of in partners. Maar waar vind je die? En hoe kies je de juiste? We beginnen bij het begin. We zoeken eerst een partner voor beheer. Daar heb je al kennis van. We zoeken een beheerpartner met een samenwerkingsmodel en afspraken over SLA, XLA en DAP. En een partner die ondersteunt op strategisch, tactisch en operationeel niveau, en aansluit op jouw regieorganisatie.

Denk bij je zoektocht gelijk na over de omvang van de partij. Hoe past jouw omvang bij de omvang van je potentiële partner? Past jouw manier van werken bij die van je potentiële partner? Olifanten dansen met olifanten. Omvang en cultuur zijn daarom essentiële factoren bij het kiezen van je partner. Kun je (en pas je) samen door een deur? Ook wanneer het niet goed gaat.

Belangrijk is ook: je moet niet een partner kiezen omdat branchegenoten dat ook hebben gedaan. Dat lijkt een veilige optie, maar dat is het niet vanzelfsprekend. Je mag natuurlijk wel dezelfde partner als een concurrent kiezen, maar alleen om die partner ook past bij jouw doelen en visie. Kortom, kies een partner om de juiste redenen.

En weet dat er hulp beschikbaar is voor het maken van je keuze. In Nederland is Giarte de partij die de meest toonaangevende outsourcingspartijen jaarlijks onderzoekt. Met 36 IT-bedrijven hebben ze een aardige lijst waar je mee kunt starten. Of kijk eens naar iSourcinghub. Dat is een B2B-matchingplatform voor IT-diensten. Het vinden van de juiste IT-partner is ook een beetje als daten voor bedrijven. Je zoekt immers een partner die bij je past en waar je een langdurige relatie mee kan aangaan.

5.     De Request for Proposal (RFP) gaat van start, wat nu?

We zijn op het punt beland dat we van start gaan met de Request for Proposal (RFP) procedure. Zo’n RFP-procedure is weer een heel project op zich. Zeker als het een echte aanbesteding is. Het is niet gek om daar hulp bij te zoeken. Zo vaak zul je het waarschijnlijk niet doen. Er komt veel op je af en een ervaren consultant kan de rust bieden in een complex en soms chaotisch proces. Daar kan Legian bijvoorbeeld bij helpen. Of iemand anders, dit is geen verkooppraatje.

Denk in de RFP in ieder geval na over:

  • Organisatie
  • Doelstellingen en strategie
  • De RFP-procedure
  • Huidige situatie
  • Gewenste situatie
  • Samenwerkingsmodel
  • Migratie

Wat een overstap naar de cloud ook complexer maakt is dat je iets moet bedenken waarbij jouw strategie gevolgd kan worden en je (technisch) flexibel moet zijn voor de toekomst. Misschien wordt (een onderdeel van) je organisatie verkocht. Misschien wil je onderdelen makkelijk af kunnen splitsen. Of misschien ben je juist een buy & build organisatie en komen er nieuwe organisatieonderdelen bij. Dit heeft allemaal invloed op welke migratiestrategie je kiest.

Nu is dus het moment om de basis te leggen voor flexibiliteit binnen jouw toekomstige IT-landschap. Welke voorzieningen heb je nodig om mee te kunnen groeien met ontwikkelingen in de markt en de wensen van je organisatie? Hoe zorg je dat je wendbaar blijft? Wat neem je mee van je huidige omgeving? Of neem je alles mee (lift en shift)? Is dat laatste wel zo handig?

We geven je een aantal onderwerpen die je zeker met een managed cloud provider moet bespreken tijdens een RFP-procedure:

  • Landingzones: hoe helpen die mij in mijn wendbaarheid?
  • Infrastructuur in code: waarom is dat sterk aan te bevelen?
  • Migratiestrategie: welke onderdelen kan ik lift & shift-en en wat moet opnieuw ontworpen of aangepast worden en waarom?
  • Files en samenwerken: welke cloud-onderdelen zijn handig om te gebruiken voor opslag en bewerking?
  • Applicatiemigratie: hoe gaan we hergebruiken wat we nog niet naar SaaS of PaaS gemigreerd hebben?
  • Redundancy, Backup & Recovery: wat gaan we op welke manier gebruiken?
  • Security: hoe borg ik mijn security en compliancy?
  • Cost Control: hoe zorgen we ervoor dat kosten niet uit de bocht vliegen?

6.     Een symbiose van partners bij jouw overstap

Je weet nu hoe je de beheerpartner kiest. Hoe kies je de innovatiepartner? Want een beheerpartner is belangrijk om de business draaiende houden. Die partner gedijt goed bij standaardisering en afspraken over de dagelijkse operatie. Maar is dat wat we willen? Nee. Of nou ja, deels. Tuurlijk, een stabiele serviceverlening van hoog niveau willen we. Maar we willen ook vooruit bewegen. Cloudtechnologie staat niet stil en op deze manier blijven we doen wat we deden. Dan krijgen we wat we kregen. En dat werkt nu, maar niet in de toekomst. Daarom zoek je ook een innovatiepartner.

Aan de securityzijde is de vertaling van de risico’s die je loopt richting de directie een belangrijk aandachtspunt. Wat doe je met Cloud Security Posture Management en op welke wijze zorg je dat je vanuit een single pane of glass ook hier de nodige stappen maakt en blijft maken? Innovatie is niet iets wat je één keer doet. Het vergt continu aandacht.  

Het kiezen van een innovatiepartner is niet zo eenvoudig als de beheerpartner. Er is geen marktplaats zoals iSourcingHub om je uit de brand te helpen. Innovaties zijn namelijk continu gaande en dus verandert het landschap van IT-innovatiepartners snel. Innovatiepartners kijken anders naar techniek dan beheerpartners.

Legian kan je helpen. Wij zijn altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in IT en kunnen je daarom helpen tot de juiste innovatiepartner te komen. Maar, zoals we eerder zeiden, andere partijen kunnen dat ook. De moraal van het verhaal is in ieder geval dat er hulp beschikbaar is.

7.     Een succesvolle cloudmigratie in vijf stappen

We hebben een beheerpartner gekozen. En we hebben een partner voor innovatie. Tijd om de IT-infrastructuur te migreren naar de cloud. Hoe doen we die migratie succesvol? En hoe zorgen we daarna dat we de nieuwe IT-omgeving goed beheren en onderhouden? Daar schetsen we 5 stappen voor:

  1. Kies niet zomaar voor een lift-en-shift-migratie

Dat is geen goedkope oplossing. Maar vooral, je benut niet de voordelen van de cloud, bijvoorbeeld de schaalbaarheid en flexibiliteit.

  1. Maak je IT-omgeving toekomstbestendig

Bouw je nieuwe platform zodanig op dat het klaar is voor de toekomst. Op zo’n manier dat je gebruik kunt maken van de karakteristieken van de cloud en dat je maximaal gebruik kan maken van de AI-ontwikkelingen om je platform veilig te houden. En zodanig dat je flexibel blijft om te anticiperen op de ontwikkelingen in jouw markt.

  1. Houd je eigen kennisniveau op peil

Dat nieuwe platform kun je alleen goed beheren en onderhouden als je ‘eigen’ kennisniveau voldoende is. Je hoeft niet alles te weten, maar je moet een gesprekspartner zijn voor je provider en moet nog steeds de technologie vertalen naar de voordelen voor jouw business.

  1. Ken belangrijke onderdelen om je veilig IT-omgeving te transformeren

Om klaar te zijn voor de toekomst en zo veel mogelijk rendement uit het gebruik van de cloud te halen moet er best veel getransformeerd worden. Denk met je partner serieus na over onder andere PaaS, Infra in code en Zero-Trust.

  1. Weet wat de migratie naar de cloud voor je gebruikers betekent

Neem gebruikers mee in de overstap naar de cloud. Leg goed uit waarom dit nodig is. Dat is een van de kernfactoren voor een succesvolle overstap naar de cloud.

8.     Help, ik ben een regieorganisatie!

Alle juiste voorzieningen zijn geïmplementeerd en de operatie draait naar tevredenheid. Nu begint een andere belangrijke fase die de volle aandacht nodig heeft. Je moet ervoor zorgen dat je IT-omgeving in beweging blijft met innovaties. Die zijn er namelijk continu. De symbiose van partners helpt je jouw IT-omgeving wendbaar te houden.

De twee partners werken samen met jouw regieorganisatie en hebben 2 doelen:

  1. Wens voor (nieuwe) functionaliteiten vanuit de business: management van de vraag
  2. Voorzien in die behoefte: management van het aanbod

Innoveer samen. Want door samen te innoveren, ontstaat er voordeel voor alle partijen. Jij innoveert in de lijn van jouw businesswensen en je partner krijgt de ruimte om de veranderingen te implementeren in zijn manier van werken. Zo helpen jullie elkaar.

In datzelfde samenspel komen nieuwe onderdelen over security, compliance en dataprotectie voorbij. Want zelfs zonder dat je hier bijzondere wensen voor hebt, zorgt de markt voor voldoende aanleiding om te veranderen.

De moraal van het verhaal is dat het van belang is om een samenwerking tussen je twee partners en je regieorganisatie te creëren op strategisch, tactisch en operationeel vlak. Maak gebruik van agile modellen, volg je strategie en creëer samen een routekaart van stappen, waarbij niet alles in één keer duidelijk hoeft te zijn. Maak gebruik van elkaars kracht en bel even als je er niet uitkomt.

Bedankt!

We hopen dat deze blogreeks jouw helpt bij je overstap naar de cloud. Daarover mag je ons uiteraard altijd eens bellen. We denken graag met je mee. Bedankt voor het lezen! Houd de website in de gaten voor meer blogs. Daar gaan we de komende tijd mee aan de slag. Zo kunnen we je hopelijk nog meer helpen bij het optimaliseren van je IT-omgeving.

Legian. Mastering Cloud Complexity.

Auteur: Patrick Smeets | strategisch adviseur cloud

Neem gerust contact met ons op

Meer weten over onze diensten of op zoek naar advies? Of geïnteresseerd in een baan bij Legian? We helpen je graag bij het realiseren van je doelstellingen en het behalen van gewenste resultaten.

Bekijk ook

24 April 2024

ISO27001:2022, voldoen aan de nieuwe norm vóór 1 november 2025

13 February 2024

Legian in de media: All the Cyber Ladies met Nandenie Moenielal

19 January 2024

Legian in de media: Haagse ict-expert ontwikkelt escape room-achtige game om cybercriminaliteit tegen te gaan

Op basis van de ingevulde wensen, nemen wij contact met je op om de aanvraag compleet te maken.