Skip to content

Beschikbaarheid en continuïteit van IT-infrastructuren

20 June 2023

Steeds hogere eisen aan beschikbaarheid en continuïteit van IT-infrastructuren

De digitale transformatie en de afhankelijkheid van IT-systemen leiden tot steeds hogere eisen aan de beschikbaarheid en continuïteit van IT-infrastructuren. Het organiseren en verankeren hiervan binnen de organisatie is voor bedrijven lastiger dan ooit. Door de toenemende migraties naar de cloud is een versnipperd en complex landschap ontstaan. Hoe ga je hier als organisatie goed mee om en optimaliseer je beschikbaarheid en continuïteit van IT-organisatie? En, bovenal, hoe houd je je IT-omgeving veilig in steeds complexere infrastructuren?

De beschikbaarheid van je IT-infrastructuur optimaliseren

De beschikbaarheid van de IT-infrastructuur is cruciaal voor de continuïteit van applicaties, gegevensverwerking en daarmee de continuïteit van bedrijfsprocessen van de organisatie. Een juiste inrichting van de techniek, een actieve controle van de werking (monitoring), actuele systeem en netwerksoftware, maar ook een juiste inrichting van de beheerorganisatie zijn daarvoor een noodzaak. Zorg er daarom voor:

  • Dat je weet wat de kritische systemen en componenten van je organisatie zijn;
  • Zorgt voor monitoring en (geautomatiseerde) reacties op incidenten
  • En periodiek de beschikbaarheid van de systemen test.

Continuïteit van de IT-infrastructuur

Naast beschikbaarheid is ook de continuïteit van de IT-infrastructuur belangrijk voor organisaties. De complexiteit van de IT-infrastructuur, maar ook de afhankelijkheid van leveranciers is toegenomen. Maatregelen als versiebeheer (of Life Cycle Management), noodstroomvoorzieningen, redundante netwerkverbindingen en goede servicecontracten zijn niet altijd meer voldoende voor continuïteit en moeten aangepast worden aan de huidige, complexere situatie. Daarom zijn er aanvullend op de maatregelen om de beschikbaarheid te borgen, maatregelen nodig als (naast de redundantie van de netwerkverbindingen) ook de redundantie van systemen, databases en andere componenten. Maar in het geval van de cloud ook redundantie in leveranciers. Daarnaast is het noodzakelijk om een disaster recoveryplan op te stellen, deze periodiek te testen en te onderhouden.

Gedegen veiligheid van je IT-omgeving

Veel problemen en uitdagingen in beschikbaarheid en continuïteit van de IT-omgeving kunnen voorkomen worden door te zorgen voor de juiste maatregelen op het gebied van cybersecurity. Denk bijvoorbeeld aan technische maatregelen, zoals encryptie, firewalls en authenticatie, en ook organisatorische maatregelen, zoals bewustwording bij medewerkers van organisaties. Maar wees ook kritisch op de zekerheid die (cloud-)leveranciers bieden op het gebied van cybersecurity.

  • Wat bieden zij op het gebied van certificeringen en actieplannen bij datalekken?
  • Testen ze regelmatig?
  • Hebben ze heldere en sterke eisen aan toeleveranciers?

Uitdagingen te lijf gaan met minder personeel

Maar hoe zorgen we voor een geoptimaliseerde beschikbaarheid en continuïteit van de IT-omgeving en zorgen we er ook voor dat die veilig is in tijden waar personeel schaars is? Want organisaties hebben last van de krapte op de arbeidsmarkt. Het is lastig om aan voldoende kundig IT-personeel te komen. Daarnaast zijn werknemers en sollicitanten kritischer op de aard van de werkzaamheden. Met name voor het repeterende operationele beheerwerk zijn er weinig voldoende geschoolde kandidaten te vinden. Personele onderbezetting kan ervoor zorgen dat zaken te lang blijven liggen, langer dan noodzakelijk is. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de dienstverlening van organisaties.

Het kan uitkomst bieden om IT-beheertaken uit te besteden. We zien al een sterke stijging in het aantal bedrijven dat dit doet. Daarnaast zien we ook dat er ‘slimmer en efficiënter’ gewerkt wordt door IT-beheerafdelingen. Zo kun je onder andere repeterende (operationele) werkzaamheden automatiseren en bijvoorbeeld door AI-aangedreven chatbots inzetten. Deze laatste zorgen er voor dat eenvoudige antwoorden op veelvoorkomende vragen gegeven kunnen worden. Maar ze kunnen ook uitkomst bieden voor het oplossen van problemen waarvoor complexe communicatie nodig is. Daarmee worden de medewerkers die je hebt ontzorgd. Die kunnen hun tijd aan andere IT-taken spenderen.

Meer weten?

Wil je weten wat je nog meer kunt doen om de beschikbaarheid en continuïteit van je IT-omgeving te optimaliseren? En hoe je zorgt voor een veilige omgeving? Bij Legian kunnen we je helpen jouw IT-omgeving zo goed mogelijk en veilig in te richten. Bekijk onze diensten en neem eens contact met ons op!

Legian, Mastering Infrastructure Complexity

Auteur: Dick Hoogendoorn
CTO

Neem gerust contact met ons op

Meer weten over onze diensten of op zoek naar advies? Of geïnteresseerd in een baan bij Legian? We helpen je graag bij het realiseren van je doelstellingen en het behalen van gewenste resultaten.

Bekijk ook

14 May 2024

Legian nieuwe partner van de Dirk Kuyt Foundation

2 May 2024

World Password Day: tips voor een goede wachtwoordstrategie

30 April 2024

ISO27001:2022, voldoen aan de nieuwe norm vóór 1 november 2025

Op basis van de ingevulde wensen, nemen wij contact met je op om de aanvraag compleet te maken.