Welkom terug bij de blogreeks ‘Jouw reis naar de cloud’. De kop is eraf. In het eerste deel noemden we twee belangrijke stappen voor het overstappen naar de cloud. Die twee stappen heb je gezet: je hebt je goed laten informeren én je hebt doelen en eisen bepaald. Maar wat is de volgende stap? Hoe verandert jouw IT-landschap? Wie is er straks verantwoordelijk? En hoe behoud je de regie? Je leest het in deel twee.
Snelle veranderingen en ontwikkelingen: een grote uitdaging
Een overstap naar de cloud kan enorm veel opleveren. Maar eenvoudig is het niet per se. Veranderingen in de cloud gaan snel en technologische ontwikkelingen volgen elkaar zeer snel op. Je moet daar bewust op anticiperen. Dat kan gelukkig ook omdat voordelen van de cloud onder andere de flexibiliteit en schaalbaarheid zijn.
Maar om daar gebruik van te maken moet je je toekomstige platform dus ook flexibel bouwen. Dat vraagt om up-to-date kennis en kunde, want om makkelijk te schakelen is het wijs te bouwen in code met tools als Terraform. Voor bedrijven die IT niet als core business hebben is dit waar een grote uitdaging ligt. Daarnaast heb je het als organisatie druk zat. Medewerkers hebben vaak niet de tijd om hun kennis bij te houden. En als medewerkers al enige tijd kennis niet hebben opgekrikt, is de leercurve vaak veel te stijl. Tuurlijk, met veel proberen kom je natuurlijk vooruit, maar snel gaat het niet. Is dat wel kostenefficiënt en belemmert het niet de productiviteit?
De hulp van een cloud service provider bij je overstap naar de cloud
Is het dus niet voor de hand liggender om hulp van een cloud service provider in te schakelen, zoals we dat ook doen voor SaaS (Software as a service) en PaaS (Platform as a service)? Dus waarom niet met clouddiensten? Waarom zou je niet hier ook kiezen voor een ‘Shared Responsibility Model’?
Bij een overstap naar de cloud verschuift de verantwoording voor de fysieke laag naar de cloud provider. Dat deel valt dus al helemaal weg. De onderdelen boven de fysieke laag, zoals netwerk, applicaties, identities, maar ook ontwerp en management, kunnen elders komen te liggen. Want, zoals gezegd, medewerkers ontberen vaak de kennis, tijd en/of vaardigheden om deze zaken op zich te nemen. De hulp van een cloud service provider kan het verschil maken. En zo transformeert jouw IT-organisatie. Van veel zelf doen en weinig uitbesteden, naar een organisatie die naast de verantwoording van hardware ook andere IT-zaken uitbesteedt.
De regie houden
Zo, alles lekker uitbesteed. Nu kun je alles lekker loslaten, toch? Jij hoeft geen kennis op te doen over de cloud, iemand anders is verantwoordelijk voor je cloud-omgeving. Nou, niet helemaal. Jij bent nog steeds verantwoordelijk voor het succes van je IT-organisatie, ook als je een deel hebt uitbesteed! Je moet een gesprekspartner zijn voor je provider en moet nog steeds de technologie vertalen naar de voordelen voor jouw business. Uiteraard hoef je je niet meer druk te maken over hardware en updates, maar des te meer over strategie, route en keuzes.
Nu hoor ik je al denken: “Oh nee, nu moet ik regie gaan voeren.” Tuurlijk, dat is even wennen. Dat vergt ook kennis, maar andere kennis. Daarin kun je voortbouwen op de kennis van je organisatie. Die heeft niemand anders en die komt ook niet bij een provider vandaan. Jullie kennen jullie business; jullie weten hoe die business werkt en welke dingen belangrijk zijn.
Hoe functioneer je als regieorganisatie?
Binnen een regieorganisatie moet je input geven aan je cloud service provider, zodat deze de juiste dingen voor je gaat doen. Hoe ga je jouw business en cloud IT op elkaar afstemmen? Wat is de visie? Hoe ga je vraagmanagement toepassen en dat koppelen aan aanbodmanagement? Wat doe je met kostenbeheersing en security? Hoe ga je dat vormgeven in een strategisch, tactisch en operationeel overlegmodel? Welke functionarissen en kennis heb je nodig? Welke afspraken leg je vast in SLA’s, DAP’s en XLA’s? Enzovoort.
De transformatie van je IT-organisatie betekenen is meer dan een technische reis. Het is zoeken naar de juiste balans tussen technologie en bedrijfsvoering. Wat past bij de kennis binnen je organisatie en wat moet je bij anderen ophalen?
Volgende keer
In onze volgende blog Hoe vind ik de juiste partner voor mijn overstap? vervolgen we onze reis weer. Daarin bespreken we een aantal belangrijke eigenschappen van een cloud service provider en hoe jij de juiste keuze voor jouw organisatie maakt.
Legian. Mastering Cloud Complexity.
Auteur: Patrick Smeets | strategisch adviseur cloud